5.jpg

a Down-kór és más kromoszóma rendellenességek kimutatására

Image

NIPT magzati szűrési szolgáltatásainak kulcs tesztjei a TRISOMY Tesztek. Három különböző komplexitású teszt közül választhat, a legkedvezőbb árú, leggyakoribb rendellenességeket vizsgáló szűréstől a legátfogóbb tesztekig. 99% feletti megbízhatóság, kedvezményes, vagy ingyenes megerősítő vizsgálat pozitív eredmény esetén.

A Trisomy Tesztek rendkívüli pontosságú, nem invazív anyai vérvételen alapulú szűrővizsgálatok a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására. Az  Trisomy Teszt ALAP verziója a hazánkban elérhető, legkedvezőbb árú komplex NIPT teszt, melynek ára 129.000 Ft. A további négy, nemi kromoszóma-rendellenességet szűrő, Trisomy Teszt XY ára 149.000 Ft.

Legújabb és  legmodernebb NIPT tesztünk, a Trisomy Teszt COMPLETE a baba teljes genetikai állományát vizsgálja. A teszt kimutatja az összes kromoszóma számbeli eltérésének, valamint 100 feletti mikrodeléciós és mikroduplikációs szindrómának a kockázatát. Most 229.000Ft-os bevezető áron, pozitív eredmény esetén ingyenes megerősítő vizsgálattal.

E nem invazív, azaz a baba DNS-ének anyai vérből történő elemzésével működő tesztek 99% feletti pontossággal mutatják ki a Down-, Edwards-, illetve Patau-szindrómákért felelős kromoszóma-rendellenességeket, valamint a teszt típusától függően számos egyéb eltérést.  A Trisomy-tesztek kiszűrik a kombinált teszt (első genetikai ultrahang biokémiai szűréssel kiterjesztve) lehetséges álpozitív eredményeit, minimálisra csökkenti a magzatvízből történő invazív mintavétel (amniocentézis) szükségességét, és amennyiben az anya tudni szeretné, megállapítja a magzat nemét is.

A Trisomy-tesztek nem invazív szűrővizsgálatok, amelyek magas érzékenysége (szenzitivitása) és fajlagossága (specificitása) révén már a terhesség korai időszakában képesek a magzati  kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére és a baba nemének megállapítására.

Kinek ajánlott Trisomy-tesztet választania?

A Trisomy-tesztek bármelyike minden olyan várandós nőnél elvégezhető, aki a ma létező szűrésekkel lehetséges, lehető legnagyobb biztonságban szeretné tudni várandósságát. A NIPT tesztek, mint amilyen a Trisomy vagy Nifty tesztek, a biokémiai szűrőteszteknél (kombinált teszt) magasabb megbízhatóságot adnak a vizsgált kromoszóma-rendellenességek kiszűrése céljából. A  Trisomy-teszt Alap verziója által vizsgálat  21-es, 18-as, illetve 13-as kromoszóma eltérései, azaz triszómiái teszik ki az összes magzati kromoszóma-rendellenesség körülbelül 85 százalékát. Az XY és a Complete tesztek pedig még ennél is nagyobb szűrési spektrumot biztosítanak.

Javasoljuk Önnek a Trisomy-tesztek valamelyikének elvégzését, ha:

 • már betöltötte a 35 éves kort, biokémiai szűrővizsgálatának (pl. kombinált teszt) eredménye pedig negatív lett,
 • gyermekének fogantatása mesterséges úton történt,
 • biokémiai szűrővizsgálatának eredménye magas/vagy köztes kockázati érték lett
 • ultrahangos szűrővizsgálatának eredménye a 21-es, a 18-as, illetve a 13-as triszómiák fokozott kockázatát vetette fel*,
 • korábbi terhessége során magzati kromoszóma-rendellenesség igazolódott*,
 • Önnél korábban többször fordult elő spontán vetélés*,
 • Ön mindenképp el szeretné kerülni a magzatvíz genetikai vizsgálatát (amniocentézis*),

* Ezekben az esetekben feltétlenül szükséges, hogy a Trisomy-teszt előtt genetikai tanácsadásra is sor kerüljön!


Min alapul a Trisomy-teszt?

Az anya vérében már a terhesség első trimeszterében jelen van magzati vér is, így egy speciális laboratóriumi szűrővizsgálattal izolálható a magzati DNS. Ezt követően végezhető el a magzati DNS vizsgálata az esetleges triszómiák jelenlétének kimutatása céljából.

Milyen eredményeket adhat a Trisomy-teszt?

A Trisomy-teszt eredménye háromféle eredményt adhat:

 • negatív,
 • pozitív,
 • vagy nem informatív.

Negatív eredmény esetén a 21-es, 18-as és 13-as kromoszómák triszómiája nem volt kimutatható. Ebben az esetben nincs szükség további szűrővizsgálattal történő megerősítésre.

Pozitív eredmény esetén a vizsgált kromoszómák valamelyikének triszómiája volt kimutatható. Minden olyan esetben, amikor a Trisomy-teszt pozitív, invazív mintavételre (pl. amniocentézis) van szükség az eredmény alátámasztásához.

Előfordulhat olyan eset is, amikor az eredmény nem informatív (az esetek 4-5%-ban). A rendelkezésre álló mintát ilyenkor nem lehetett a standard laboratóriumi előírásoknak megfelelően feldolgozni, vagy a vizsgált mintában kevés volt a magzati DNS. Ilyenkor újabb vérminta levételére kerül sor, amely Önnek természetesen semmilyen járulékos költséggel nem jár.

Mikor kerül sor a Trisomy-teszt elvégzésére?

A Trisomy-teszt elvégzésére leggyakrabban a terhesség 11. és 19. hete között kerülhet sor.

A legkorábbi és legkésőbbi lehetséges időpontok kiválasztása döntés kérdése, amely általában az Ön preferenciáján és kezelőorvosa ajánlásán alapul. Kezelőorvosa ilyenkor az Ön általános egészségi állapotát is figyelembe veszi.

Jár-e bármilyen veszéllyel a Trisomy-teszt a magzatra nézve?

A Trisomy-teszt semmiféle kockázatot nem jelent a magzat számára.

 

Időpont foglalás

 

A Trisomy-teszt és más hagyományos terhesség alatti szűrővizsgálatok összehasonlítása

MódszerInvazív/nem invazívTerhesség (hét)Terhesség (hét)
Anyai szérum biokémiai szűrőtesztje Nem invazív 11-13+6 hét
14-20 hét
Álpozitív arány: 5%
Felismerési arány: 60-70%
Magzati tarkóredő mérés Nem invazív 11-13+6 hét Álpozitív arány: 3%
Felismerési arány: 60-80%
Kombinált-teszt Nem invazív 11-13+6 hét Álpozitív arány: 2,5-3%
Felismerési arány: 90-93%
Chorionboholy-biopszia / aminiocentézis Invazív 10-20 hét /
16-20 hét
Vetélési arány: 0,5-1%
Felismerési arány: >99%
NIFTY™-teszt Nem invazív 10-18 hét Nincs vetélési veszély
Álpozitív arány: <0,1% Felismerési arány: >99%
Trisomy-teszt

Trisomy-teszt XY

Nem invazív 11-19. hét Nincs vetélési veszély
Álpozitív arány: <1%
Felismerési arány: >99%

A NIFTY-teszt és a Trisomy-teszt összehasonlítása

Centrumunkban az új Trisomy-teszt mellett a világon legelterjedtebb Nifty-teszt is elérhető. A kettő összehasonlításánál releváns szempontokat az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze:

NIFTY-tesztTrisomy-teszt
széles panel (94-féle rendellenességet mutat ki)

-a Trisomy-teszt alap változata a három leggyakoribb kromoszóma rendellenességet (Down-, Edwards- és Patau-szindróma) mutatja ki, ami az összes kromoszóma rendellenesség 85%-a

-a Trisomy-teszt XY ezeken felül a négy leggyakoribb nemi kromoszóma eltérést is kiszűri

kategóriájában a legjobb ár/érték arányú nagy pontosságú nem invazív prenatális teszt (NIPT) a legkedvezőbb árú a nagy pontosságú nem invazív prenatális tesztek között
ismételt vérvétel aránya 2-3%; a sikertelen tesztek aránya mindössze 0,069% az ismételt vérvételek aránya 4-5%, sikertelen tesztek aránya 0,9%

Amint a fenti táblázatból is látható, a két teszt közül a Trisomy-teszt a 3 leggyakoribb kromoszóma-rendellenességet szűri (melyek az összes magzati kromoszóma-rendellenesség akár 85% százalékát teszik ki), így a Trisomy-tesztet elsősorban azoknak a kismamáknak ajánljuk, akik már túlvannak a kombinált teszten és a Down-szindrómára kapott magas vagy közepes kockázatuk miatt szeretnének egy nagy pontosságú de nem invazív, kedvező árfekvésű prenatális tesztet elvégeztetni.

A speciális esetekre is külön odafigyelünk

Léteznek olyan speciális esetek is, amikor a Trisomy-tesztet ugyan el lehet végezni, de nem mindegy, hogy milyen időpontban:

 • Ilyen speciális eset például az eltűnő iker szindróma (VTS) amelynél kiemelten fontos a megfelelő vérvételi időpont megválasztása (ez a tünetegyüttes azon terhességek esetén merülhet fel, melyek ikerterhességnek indulnak, de az egyik magzat időközben elhal. Ilyen esetben az ikermagzat elhalását követően minimum 8 hétnek kell eltelnie a vérvételig. A vérvételi időpont kiválasztásához kérje szakemberünk segítségét!
 • Heparinos véralvadásgátló-kezelés (Heparine, Clexane, Fraxiparine, Fragmin P) alatt álló kismamáknak szintén javasolható a vizsgálat, itt is nagyon fontos azonban, hogy erre a legmegfelelőbb időpontban kerüljön sor (a vérhigító beadása és a vérvétel között 24 órának kell eltelnie).
További információk a Trisomy-tesztről: trisomytest.hu
nifty2.png